Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияТаласемия ( HbA2 ) .
Таласемия ( HbA2 ) .

Таласемия ( HbA2 ) .

    Адекватното снабдяване на клетките с кислород, е важно за нормалното им функциониране. Определя се от голям брой фактори - концентрацията на циркулиращия хемоглобин, намиращ се в еритроцитите, броя на еритроцитите, количеството на кислород във вдишвания въздух, състоянието на белите дробове и обмяната на газовете в тях, от работата на сърцето. Дихателната функция на кръвта се заключава в доставянето на молекулярен кислород към клетките на тъканите и органите в човешкия организъм в количества, достатъчни за осъществяване на метаболитните им потребности.

    Съществено е значението на хемоглобина и еритроцитите.

    Хемоглобинът е съставен от небелтъчна част – хем, с включен железния атом.

     Хемът свързва кислорода и белтъка глобин. Глобинът е изграден от 4-ри полипептидни вериги, две по две идентични.

    Нормалният хемоглобин е хетерогенно съединение, изградено от 3 основни съставки:

Хемоглобин А1 (изграден от 2 alfa и beta  полипептидни вериги) – 96-98%
Хемоглобин А2 (изграден от 2 alfa и 2 gama полипептидни вериги) – 2-4%
Хемоглобин F (изграден от 2 alfa и 2 delta полипептидни вериги) – 1-2%

    Таласемиите са наследствени заболявания, вид анемии, при които се нарушава синтеза на глобиновите полипептидни вериги. В зависимост от засегнатата верига съществуват алфа- и бета- таласемия.

    Таласемията се среща сред населението на Средиземноморието, Африка, Азия, а у нас предимно в Южна България.

    По-честа е бета- таласемията и тя е по-добре проучена. При нея в резултат на унаследен генетичен дефект се нарушава синтеза на  -глобиновите вериги, а това води до дефект при синтеза на Хемоглобин А1 (в най-висок процент при здравите възрастни хора). Понижаването на Хемоглобин А1 в еритроцитите се компенсира с увеличение на Феталния хемоглобин (F) и Хемоглобин А2. В резултат променените процентни съотношения на Хемоглобините: А1, А2 и F, еритроцитите са с намалено съдържание на хемоглобин и склонност към по-бързо разрушаване – това е механизма на възникване на анемията.

    Когато унаследяването на е автозомно доминантно с формиране на хомозиготи има носители и на двата патологични гена и хетерозиготи – носители на един патологичен и един нормален ген, при хомозиготите – клиничната картина е характерна и анемията е изразена. При хетерозиготите – анемията е по-често скрита, като част от тези хора са само носители на дефектния ген, не боледуват, но предават аномалията на поколението си.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator