Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияГликиран Хемоглобин ( HbA1c ).
Гликиран Хемоглобин ( HbA1c ).

Гликиран Хемоглобин ( HbA1c ).

    За оценка на провежданото лечение при захарен диабет заедно с кръвнозахарния профил се използва и определяне продуктите на гликиран хемоглобин или това е неензимно гликиране на серумни протеини, фруктозамин.

     Кръвнозахарният профил показва предимно дневните колебания на кръвната захар. Продуктите от неензимно гликиране (гликирания хемоглобин) дават обективна представа за нивата на кръвната захар за един по-дълъг период от време предшестващ изследването.

    Гликираният хемоглобин отразява качеството на контрола върху кръвната захар за период от 4-8 седмици преди момента на изследването. Това означава, че за да са нормални стойностите на гликирания хемоглобин е необходимо нивата на кръвната захар да са били в границата на нормата 4-6 седмици преди изследването.

    За да се говори за добра компенсация на захарния диабет е необходимо количествата на гликирания хемоглобин да са под 6,5 % (съобразно използвания лабораторен метод). За нормални се приемат стойности на гликирания хемоглобин в границите 4%–5.9%.

    Гликираният хемоглобин е по-точен показател за оценка качеството на провежданото лечение и компенсация на захарния диабет.

    С изследване на този показател се избягват редица фактори и състояния, които биха повлияли за повишаването или понижаването стойността на кръвната захар непосредствено преди изследването.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator