Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияЦинк (Zn).
Цинк (Zn).

Цинк (Zn).

    В състава на човешкият организъм участват над 60 олигоелемента в много ниска концентрация. Повечето от тях са жизнено важни и абсолютно необходими за нормалното функциониране на организма.

    Те участват в обмяната на веществата, имат решаваща роля за поддържане активността на редица ензими, за синтеза на някои големи молекули като ДНК или белтъци, за функциите на клетъчни органели и необходима съставка са при някои хормони.

    Недоимъкът на определени микроелементи е причина за развитието на някои заболявания у човека, а по-високите концентрации на повечето от тях имат токсично действие.

Общото количество на цинк в организма е 2-3 g . Съдържа във всички органи на човешкия организъм като в най-голямо количество е в са черния дроб, бъбреците, β-клетките на панкреаса, простатата, косата и еритроцитите.

    Цинкът има разнородна биологичната роля в организма. Като неотменна съствка на над 70 металоензима, цинкът е включени в някои основни метаболитни реакции; свързва се в комлекс с хормони (инсулин); участва в образуването на колагена и има отношение към зарастването на рани. От значение е за възприятията вкус и мирис, за растежа и половото съзряване, за имунната защита.

    Понижените количества цинк в организма могат да са причина за различни страдания. Главния сигнал за недостиг на цинк са прояви като косопад и кожни лезии, трудно зарастващи рани, намалено обоняние и вкус. Изследването на серумното ниво на цинка в тези случаи е много важно, тъй като при установяване на ниски стойности дефицита лесно може да се коригира със съответни медикаменти.

    Високи стойности на цинк в серума могат да се установят при предозиране на заместително лечение с цинкови соли, при инхалация на пари от цинкови соли.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator