Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияЖелязо (Fe).
Желязо (Fe).


Желязо (Fe).

    В състава на човешкия организъм участват над 60 олигоелемента в много ниска концентрация. Повечето от тях са жизнено важни и абсолютно необходими за нормалното функциониране на организма.

    Общото съдържание на желязо при възрастен човек е около 0.7 mmol/kg при жени и около 0.9 mmol/kg при мъже или за средно тегло 70-80 kg е 63-72 mmol (3,5-4,5g). По-голямата част 62-66% се намира в червените кръвни клетки, в структурата на хемоглобина. Около 14-16% се съдържа в миоглобина и в редица ензими. Поради участието си в различни биологични процеси, това желязо се определя като функционално. Другите 20-30% от общото желязо в организма е отложено главно в черния дроб и костния мозък, а останалото количество - в далака и другите тъкани. Това е т. нар. резервно желязо. В кръвната плазма частта на желязото ед 0,2% от общото му количество.

    Свободното желязо e силно токсично и относително неразтворимо. По тази прочина цялото количество в плазмата е свързано с транспортния белтък трансферин.Трансферинът се образува в черния дроб като свурзва свободното желязо в организма и го транспортира до костния мозък за синтеза на хемоглобин или към депата с резервно желязо.

    Трансферинът има висок свързващ капацитет спрямо желязото. Тотален желязосвързващ капацитет е количеството желязо необходимо за пълното насищане на серумния трансферин. Това характеризира концентрацията на трансферина в кръвния серум и показва неговата потенциална способност да свързва свободно желязо до пълно насищане. По-голяма част от трансферина остава несвързан с желязо. Нарича се свободен желязосвързващ капацитет.
Основен източник за набавяне на желязо за организма са разлочни видове храни: месо, яйца, варива, риба, плодове и зеленчуци. От тях организмът усвоява около 10% от желязото, при повишени нужди резорбцията може да нарастне до 100%.

 Желязо се освобождава в оранизма и при разграждането на функционално остарелите еритроцити (червени кръвни клетки), както и от резервни тъканни депа.

    Ежедневните нужди от желязо за организма са индивидуални и зависят от много фактори като пол, възраст, начин на хранене, калориен разход, професия. Нуждите от желязо нарастват в следните случаи: жени с обилна менструация, бременност, кърмене, в периода на усилен растеж – деца, при повишена физическа активност.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator