Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияЛипаза
Липаза

Липаза

    Липазата е храносмилателен ензим. Секретира се главно от задстомашната жлеза (панкреаса). Участващ в разграждането на мазнините.

    Нормалните стойности на липазата в серума са между 5 и 60 U/l.

    Повишаване нивото на липазата в серума (кръвта) е специфичен тест за остро възпаление на панкреаса, наречено остър панкреатит. При развитие на това болестно състояние количеството на липазата се увеличава в рамките на четири до шест часа. Количеството на ензима досига върхови стойности за едно денонощие и поддържа тази стойност около две седмици.

    Повишени стойности на ензима могат да се наблюдават и при други болести на панкреаса. Липазата се разгражда и отделя чрез бъбреците. Затова при неправиолно функциониране на отделителната система, нивото на липазата се увеличава.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator