Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияГлюкоза ( Кръвна захар ).
Глюкоза ( Кръвна захар ).

Глюкоза ( Кръвна захар ).

    Понятието кръвна захар означава съдържанието на глюкоза в кръвта. Глюкозата е главен източник на енергия за тъканите в организма и най-общ показател, характеризиращ въглехидратната обмяна.

    Поддържането на нивото на кръвната захар в определени граници е важно за правилното функциониране на всички органи и тъкани в човешкия организъм. Глюкозата е единствен източник на енергия за червени кръвни клетки, централна нервна система. За някои други тъкани - мастна тъкан, черен дроб, мускулни клетки като източник на енергия освен глюкоза те използват и други субстрати (напр. мастни киселини).

    Клетките на мозъка не могат да синтезират глюкоза нито да я отлагат като резервна форма, поради което е необходимо нейното непрекъснато доставяне с кръвта. Това изисква поддържане на постоянно ниво на кръвната захар, което не трябва да се понижава при повишено изразходване, нито да се повишава при увеличено доставяне на въглехидрати. Регулиране нивото на кръвната захаринсулина в определени граници се осъществява от централната нервна система и по-специално нейните висши отдели в кората на главния мозък. В регулацията участват множество хормони, сред които основно място заема отделян от панкреаса и други фактори.

    При здрави човек стойностите на кръвната захар на гладно са между 3,89 и 6,1 mmol/l с преходно увеличаване на стойностите 1-2 часа след хранене.

    При много от заболяванията кръвната захар може да бъде патологично повишена или понижена. С най-голяма честота и значимост сред тези заболявания е захарния диабет, при който се получава трайно повишение на глюкозата над определените нормални стойности.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator