Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияИзследване на кръвна захар
Изследване на кръвна захар

Изследване на кръвна захар

    Изследване на кръвна захар е отсяващо изследване при търсене на патологични отклонения. Практикува се най-често сутрин на гладно изследване на кръвната захар.

    При стойности на кръвната захар около и малко над горната граница на нормата се прави тест за обременяване с глюкоза. Това е изследва на кръвната захар сутрин на гладно, след което пациентът изпива определено количество глюкозен разтвор и отново се изследва кръвната захар (най-често на 60-тата и 120-тата минута след изпиване на разтвора). Този тест дава информация за възможността на панкреаса, при подаване на въглехидрати на организма, той да отговори с адеквана секреция на инсулин, който да доведе нивата на кръвната захар до нормални стойности. Още тестът дава отговор на въпроса: има или няма захарен диабет в онези случаи, при които стойностите на кръвната захар са гранични и не са категорично високи, така че само по изследваната захар на гладно не може да се постави диагнозата.

    При болни със захарен диабет за оценяване на провежданото лечение: било то само диета или диета в съчетание с медикаменти – таблетки или инсулин, се провежда кръвно-захарен профил. Изследва се кръвната захар в различни часове на деня, указани от лекар, така че при някои от измерванията кръвната захар да е на гладно, а при други след хранене. По стойностите се съди за метаболитната компенсация на диабета, т.е. нормализирани ли са онези прицелни стойности на кръвната захар, при които рискът от усложнения на захарния диабет е сведен до минимум.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator