Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияКреатинин
Креатинин

Креатинин

    Креатининът е един от най-важните показатели за характеризиране състоянието на бъбреците и тяхната функция. Образуването на креатинин зависи от мускулната маса. Поради тази причина при мъжете стойностите му са малко по-високи в сравнение с тези при жените. Концентрацията му в кръвния ток е относително постоянна.

Нормалните стойности при мъжете са 0.6 - 1.3 mg/dL, а при жените -  0.5 - 1.1 mg/dL.

    Креатининът се отделя от кръвта почти изцяло чрез филтриране през гломерулите на бъбрека (гломерулът е основна функционална единица на бъбрека). Затова той служи като показател за тяхната функция.

    Степента на отделяне на креатинина зависи от възрастта. Количеството серумен креатинин почти не се влияе от извънбъбречни фактори (например. прием на белтъчини с храната), поради което се смята, че изследването му дава много по-точна представа за бъбречната функция от изследването на уреята.

    Стойностите на серумния креатинин дават информация за степента и стадия на хроничната бъбречна недостатъчност.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator