Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияЛактатдехидрогеназа (ЛДХ или LDH)
Лактатдехидрогеназа (ЛДХ или LDH)

Лактатдехидрогеназа (ЛДХ или LDH)

    Лактатдехидрогеназата е ензим изпълняващ жизненоважна роля в обмяната на въглехидрати. ЛДХ е широко разпространен в човешкия организъм. Съдържа се в различна концентрация в следните органи: бъбреци, сърдечен мускул, скелетна мускулатура, задстомашна жлеза, черен дроб.

    Общата ЛДХ се състои от 5 ензимни варианти (изоензими): ЛДХ1, ЛДХ2, ЛДХ3, ЛДХ4 и ЛДХ5 .

    ЛДХ1 и ЛДХ2 (ХБДХ = HBDH) се намира в сърдечния мускул, еритроцитите, мозъка. ЛДХ4 и ЛДХ5 – за черния дроб и скелетната мускулатура.

    Поради това, че ЛДХ е широко разпространена в много различни тъкани, покачването на стойностите на общата ЛДХ е неспецифично. В комбинация с други показатели ЛДХ се използва при диагностика на голям брой различни заболявания.

    По-голямо клинично значание има изследването на изоензимите на ЛДХ.
   
    Нормалните стойности на ЛДХ за здрав индивид са в границите 84 - 240 U/L.

    Повишени количества ЛДХ1 и ЛДХ2 са характерни за миокардния инфаркт, някои видове анемии с повишено разрушаване на червените кръвни телца и други.

    ЛДХ5 се повишава при заболявания на черния дроб, скелетната мускулатура и други.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator