Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияУрея
Урея

Урея

    Уреята е краен продукт от съществено знчение при обмена на белтъци в организма. Синтезът на урея се осъществява единствено в черния дроб от CO2 (въглероден двуокис) и NH3(амоняк) . За разлика от амоняка, уреята не е токсична. Тя се разтваря добре във вода, преминава през всички мембрани, които са пропускливи за вода, поради което се разпределя равномерно в тъканите на организма.
    По-голямата част от образуваната уреята се отделя чрез бъбреците, малки количества се излъчват през стомашночревния тракт и кожата.

    Нормално в организма уреата е със стойности между 7 и 25 mg в 100 ml кръв. В много случаи уреята може да се увеличи над или намали под границите на нормата и изследването й може да даде ценна информация за състоянието на организма.

    Концентрацията на урея се повишава над границите на нормата при:

- консумиране предимно на храна богата на белтъци; повишаване резграждането на белтъци в слeдствие на инфекции, температурни състояния, тежки травми, тумори и други;

- обезводняване на организма – обилни изпотявания, повръщане, диария и други;

- при заболявания на бъбреците и пикочните пътища – остра и хронична бъбречна недостатъчност; запушване на пикочните пътища от камъни, тумори и други.

    Концентрацията на урея се понижава под границите на нормата при:

- бедна на белтъци храна;
 
- тежки чернодробни заболявания с нарушение в синтеза на уреята;

- по време на нормално протичаща бременност.

    Концентрацията на урея може да се повиши или понижи и в многодруги случаи освен в изброените по-горе.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator