Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияПикочна киселина
Пикочна киселина

Пикочна киселина

    Kраен продукт при обмяната на пурините на нуклеиновите киселини в организма.

    Една малка част от пурините се приемат от организма с храната (червени меса). По-голямата част, обаче се образуват в самия организъм от по-прости вещества, а също и при разрушаване на някои клетки (например при злокачествени заболявания на кръвта, тумори). Образувалата се пикочна киселина се отделя чрез бъбреците. Количеството на пикочната киселина в кръвта се определя от съотношението на два процеса: образуване и отделяне.

    В здрав организъм пикочната киселина е в разтворено състояние в кръвта и тъканните течности. Нормалната концентрация на пикочна киселина е 220-240 µmol/l при децата и нараства с възрастта. При мъжете след полово съзряване нараства по-бързо като достига 416 µmol/l, а при жените нараства по-бавно като достига 370 µmol/l и едва след климакса може да се изравни с нивото при мъжа. Ако концентрацията на пикочната киселина се повиши до 380 µmol/l се получава насищане на разтвора и условия за кристализация, което създава условия за развиване на подагра.

    Подаграта е заболяване, при което пикочната киселина в кръвта образува кристали, на речени урати. Уратите се отлагат в меките тъкани, костите и вътрешните органи и водят до пристъпи от ставни болки и други увреждания.

    Не винаги повишаването концентрацията на пикочната киселина води дообразуване на урати, но когато концентрацията надхвърли 540 µmol/l, рискът да се получи кристализация и подагра достга 90%. При такива високи стойности лечението е задължително.

Повишената концентрация на пикочна киселина е важен рисков фактор за исхемичната болест на сърцето.www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator