Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияКреатин фосфокиназа (CPK)
Креатин фосфокиназа (CPK)


Креатинфосфокиназа (CPK)

    Креатинфосфокиназата е ензим, катализиращ синтеза и разграждането на креатинфосфата.

    В човешкия организъм съществуват три изоензима на креатин фосфокиназата. Всеки един от тях е съставен от две основни субединици – В (от англ. brain - мозък) и М (от англ. muscle - мускул):

    1. Първият изоензим съдържа две субединици В (изоензим-ВВ). Открива се най-вече в главния мозък, простатната жлеза и белите дробове. В кръвта на здрави хора изоензим-ВВ не се среща.

    2. Вторият изоензим е съставен от по една субединица М и В (изоензим-МВ). Изоензимът-МВ е застъпен най-много в миокарда. В кръвта на здрави хора активността на МВ-изоензима е от 0 до 6% от тоталната активност на креатинфосфокиназата (КфК).

    3. Третият изоензим е изграден от две субединици М (изоензим-ММ). Намира се основно в скелетната мускулатура. В кръвта на здрави хора по-голямата част от активността на креатинфосфокиназата (КфК) – от 94 до 100% се обуславя от изоензима-ММ.

    Нормалните стойности на КФК са, както следва, за мъже до 200 U/L, за жени до 180 U/L, а за изоензима MB - до 25 U/L.

    Стойностите на креатинфосфокиназата-КфК се повишават при:

    - сърдечни заболявания – инфаркт на миокарда, възпалителни заболявания на сърдечния мускул (миокардити) или обвивките на сърцето (перикардити), сърдечни травми, сърдечен масаж, инвазивни изследвания на сърцето и други. В тези случаи повишението на креатинфосфокиназата е за сметка повишение на изоензима-МВ.

    - увреждане на скелетната мускулатура – тежки физически усилия, при спортисти след състезания, възпалителни заболявания на мускулите, тежки травми на скелетната мускулатура, мускулни инжекции. В тези случаи повишението на ензима е за сметка повишение на изоензима-ММ.

    Повишение на креатин фосфокиназата се наблюдава и при част от болните с мозъчен инсулт и при други заболявания на централната нервна система. В тези случаи повишението на ензима е за сметка повишение на изоензима-ВВ.
Известно увеличаване концентрацията на креатинкифосфоназата настъпва при карциноми на простатата, белите дробове и други заболявания.

    Определяне стойностите на изоензима-МВ е за предпочитане при диагнозата на миокардния инфаркт, защото се повишава по-рано в хода на заболяването и е по-специфичен показател за увреждането на сърдечния мускул.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator