Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияКисела фосфатаза (Кф).
Кисела фосфатаза (Кф).

Киселата фосфатаза (Кф)

    Киселата фосфатаза е хидролазен ензим. Катализира хидролизата на различни фосфатни естери с оптимално рН в киселата област.

    Киселата фосфатаза има във висока концентрация в простатата, костите, кръвните клетки, слезката и в някои други органи.

    Ензимът съществува под формата на няколко варианта, наречени изоензими. От тях за диагностиката най-голямо е значението на Кф в простатата.

    Определяне стойностите на киселата фосфатаза се използва в диагностиката на злокачествените заболявания на простатата и проследяване на лечението им.

     В норма за здрав индивид общата кисела фосфатаза е до 7.4 U/L, а простатната кисела фосфатаза - до 3.9 U/L. Повишените стойности на ензима са характерни за напредналите карциноми на простатата, за ранната диагноза на същите по-голямо значение има изследването на простатния изоензим на киселата фосфатаза. Повишени стойности на киселата фосфатаза може да има и при костни тумори, метастази, други болести на костите със засилен костен обмен, болести на кръвта.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator