Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияАлкална фосфатаза (АФ).
Алкална фосфатаза (АФ).

Алкална фосфатаза (АФ).

    Алкалната фосфатаза е хидролазех ензим. Катализира хидролизата на различни фосфатни естери с оптимално рН в алкалната област. Алкалната фосфатаза има в почти всички органи. Концентрацията на ензима е сравнително по-висока в епителните клетки на червата, в проксималните бъбречни каналчета, в изграждащите костите остеобласти, жлъчните капиляри, черния дроб, плацентата, слезката и левкоцитите.

    При деца и бременни жени серумната активност на aлкалната фосфатаза
е 2-3 пъти по-висока в сравнение със стойностите при възрастни, което се приема за нормална физиологична стойност. Това е свързано с растежа на костите при децата и подрастващи, а при бременните - с по-високи стойности, които призхождат от плацентата.

    При възрастни стойностите на ензима АФ се движат в определени граници (до 280 U/L), а при у деца -  (до 470 U/L).

    Повишените стойности на АФ в кръвния серум са от значение за диагнозата предимно на болести на костите и черния дроб. Особено високи са стойности на ензима се наблюдават при жълтеница, дължаща се на запушване на жлъчните пътища от различни болестни процеси (т.нар. механична жълтеница).


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator