Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияБилирубин
Билирубин

Билирубин (общ и директен)

    Билирубинът е главен пигмент в жлъчния сок. Ежедневно в организма на човек се образуват около 250 - 300 mg билирубин. Приблизително 80% от това количество произхожда от образуването на хемоглобина, освободен от разрушаване на остарелите еритроцити. Това се осъществява предимно в моноцитно-макрофагеалната система на слезката, костния мозък и черния дроб. Останалите 15 - 20% от образуващия се билирубин са резултат от разграждане на хем-съдържащи ензими (цитохроми, каталази, пероксидази), миоглобин, както и на хемоглобин при разрушаване на незрели еритроцити при неефективна еритропоеза в костния мозък.

    Небелтъчната част на хемоглобина се нарича хем (желязосъдържащ тетрапиролов пръстен). Хемът се освобождава след отцепване на глобина (белтъчната част на хемоглобина). Претърпява няколко последователни превръщания, в резултат на което се получава т.нар. индиректен (неконюгиран) билирубин. Индиректният билирубин е водно неразтворим и не може да премине през бъбречния филтър, т. е. не се открива в урината.

    Индиректният билирубин се поема от черния дроб, където се преобразува в т.нар. директен (конюгиран) билирубин, който се освобождава с жлъчката. Тъй като директният билирубин е водоразтворим, той може да преминава през бъбречния филтър и съответно приминава и в урината при болестни процеси, които са свъзани с повишение на директния билирубин в серума. В такива случаи се наблюдава потъмняване на урината (от тъмножълта до кафява).

    Нормалните стойности на общия билирубин в серума са 3,4 - 21 mmol/l. Нормално в серума преобладава индиректния (неконюгирания) билирубин до 80-85% от общото количество на билирубина, а директния (конюгирания) билирубин не надвишава 20% обикновено със стойности 0.8 - 8.5 mmol/l.

    Повишението на стойностите на общия билирубин над 30-35 mmol/l води до отлагане на билирубин в тъканите и жълто оцветяване на кожата, склерите и лигавиците. Именно това представлява жълтеницата (иктерус) - жълто оцветяване в резултат отлагането на билирубин в тъканите. При повишение на серумния билирубин между 22-35 mmol/l при някои хора може да се забележи леко жълтеникаво оцветяване на склерите, означавано като субиктер. Жълтеницата е водещ, макар и понякога късен симптом, при по-голямата част от болестите на черния дроб, жлъчните пътища, хемолитичните анемии, както и при много вродени и придобити нарушения в обмяната на билирубина.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator