Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияГама-глутамилтрансфераза (ГГТ).
Гама-глутамилтрансфераза (ГГТ).

Гама-глутамилтрансфераза (ГГТ).

    Гама-глутамилтрансфераза е ензим, който катализира пренос на гама-глутамилови остатъци от гама-глутамилпептиди върху свободни аминокиселини или пептиди. Открива се в различни човешки органи. В най-голямо количество ГГТ се среща в черния дроб, жлъчните пътища, бъбреците, панкреаса и простатата. Ензимът се намира и в различни телесни течности като кръвния серум, жлъчката, урината и други.

 В норма ГГТ за мъж е 7 - 50 U/L, a за жени до 35 U/L.Серумното ниво на ензима ГГТ се повишава изключително много при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища (регистрирано при 92% от болните). Повишение на ГГТ се открива при следните аномалии: разрушаване на чернодробни клетки; процеси водещи до застой на жлъчка в жлъчните пътища в и извън черния дроб; прекаляване с количеството поет с алкохол; интоксикация с медикаменти; чернодробен рак; увреждане на черния дроб от инфекции и други.



www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator