Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияАспартат-аминотрансфераза (АсАТ).
Аспартат-аминотрансфераза (АсАТ).

Аспартат-аминотрансфераза (АсАТ).

    Аспартат-аминотрансферазата се нарича още глутамат-оксалацетат-трансаминаза (ГОТ). Аспартат-аминотрансферазата е ензим, спадащ към групата ензими аминотрансферази (трансаминази). Тези ензими катализират междумолекулярния пренос на аминогрупи между аминокиселини и кето-киселини.

    Ензимът АсАТ се открива в различни тъкани и органи на човешкия организъм като съответно има различна активност. Особено висока активност е намерена в чернодробната тъкан. АсАТ има относително високи активности в сърдечния мускул, скелетните мускули и мозъка. Активността на ензима в тези тъкани многократно надвишава активността му в серум. Например стойността на АсАТ в сърдечния мускул е почти 10 000 пъти по-висока в сравнение с тази в серума.

    При здрав човек в кръвния му серум АсАт се движи в определени референтни граници до 35 U/L. Повишението на стойностите над нормата предполага увреждане (респ. - заболяване) и освобождаване на ензима от тъкани, където активността на ензима е висока. Например повишение на АсАТ се наблюдава при чернодробни заболявания, тежки увреждания на скелетните мускули, миокарден инфаркт и др.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator