Начало
НачалоЛабораторни резултатиБиохимични изследванияАланин-аминотрансфераза (АлАТ).
Аланин-аминотрансфераза (АлАТ).

Аланин-аминотрансфераза (АлАТ).

    Аланин-аминотрансферазата е наричана още в миналото глутамат-пируват-трансаминаза (ГПТ). Аланин-аминотрансферазата е ензим, принадлежащ към групата на аминотрансферазите (трансаминазите). Тези ензими катализират преноса на аминогрупи между молекулите на аминокиселини и кето-киселини.

    Ензимът АлАТ се открива в различни тъкани и органи в човешкия организъм и се характеризира съответно с различна активност. В чернодробните клетки активността на ензима е най-висока. В сравнение с нея в сърцето и мускулатурата се открива само минимална активност, а в еритроцитите – само следи от активност на АлАТ.

    При здрав човек стойностите, в кръвния серум,  на АлАТ се движи в определени референтни граници около 40 U/L. Повишението на стойностите над нормата говори за увреждане (респ. заболяване) най-вече на черния дроб. Изследването на ензима АлАТ е особено ценно за диагностициране на острите хепатити, при които стойностите на ензима нарастват многократно над нормалните. Много високи стойности могат да се наблюдават и при други остри увреждания на черния дроб – отравяния с гъби, органични разтворители, медикаменти и т.н.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator