Начало
НачалоЛабораторни резултатиХематологични изследванияЕритроцити - показатели
Еритроцити - показатели

Еритроцити – червени кръвни клетки (RBC).

    Броят им зависи от пола, възрастта, приемането на храна, надморската височина и други. Намаляване броя на еритроцитите е характерен индикатор за състояние на анемия. Увеличаване броя на еритроцитите е характерено при новородени бебета и при по по-голяма надморска височина. Патологично увеличаване броя на еритроцитите е първично състояние при заболяването еритремия и вторично при хронични белодробни заболявания, вродени сърдечни пороци, загуба на голяно количество течности и други.

Хемоглобин (Hb).

    Концентрацията на Hb се определя според пола, възрастта, надморската височина и други. Измерва се в gr/l според универсалната международната система за мерните единици. Нормални стойности за мъж са 136 - 180 g/l, а за жени 120 - 160 g/l. При анемия концентрацията на Hb в кръвта се понижава. При заболяване от еритремия концентрацията на Hb в кръвта се повишава успоредно с броя на RBC. Като вторично състояние концентрацията на Hb може да се повиши при "белодробно" сърце, вследствие хронични белодробни заболявания, вродени сърдечни пороци, сърдечна декомпенсация и други.

Хематокрит (HCT ).

    Дава информация за обема на количеството кръвните клетки в общия обем кръв. В норма хематокритът за мъж е 0.36 - 0.5 l/ l, а за жена - 0.32 - 0.47 l/ l. Намалява при анемии. Повишава се при състояния протичащи с увеличение на еритроцитите.

Среден обем на еритроцитите ( MCV).

    Намалява
при някои видове анемии, например желязодефицитната анемия. Увеличава се при други като пернициозна анемия.

Средно съдържание на Hb в еритроцита (MCH).

    Дава информация за хемоглобиновото съдържание в еритроцита. Важен показател за оценяване на анемичните състояния.

Средна концентрация на Hb в еритроцита (MCHC).

    От значение е при анемични състояния.

Дивиация - разсейване на еритроцитите в зависимост от обема им (RDW).

    Увеличава се при анемии, при които е налице анизоцитоза (наличие на еритроцити с различна големина, извън физиологично допустимите граници).

Скорост на утаяване на еритроцити (СУЕ).

    От значение за СУЕ са възраст, пол и други. Физиологично умерено ускорена СУЕ се наблюдава при бременни жени от третия месец на бременността до втора, трета седмица след раждането. Пробата е неспецифична. Не е спешен показател.
    СУЕ в норма за мъж до 50 г. е 18 mm/h, над  50 г. - 22 mm/h, а за жена до 50 г. - 25 mm/h, над 50 г. - 30 mm/h.
    Ускорява се при много заболявания, най-често 2-3 денонощия след появата на клиничните прояви и се нормализира 1-2 седмици след отзвучаването им. Ускорена СУЕ се наблюдава при възпалителни заболявания, гнойни процеси, туберкулоза, тумори, колагенози и други.

Ретикулоцити

    Дават информация за регераторната способност на костния мозък. Увеличаването им (ретикулоцитна криза) е добър прогностичен белег по време на адекватно лечение на даден вид анемия.

Морфология на еритроцитите (мануално).

   
Характеризира състоянието на червените кръвни клетки. Промени в морфологията им като големина, форма, оцветяване, наличие на включвания се установяват при различни анемични състояния.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator