Начало
НачалоЗдравни новиниУкрайна, огнището на СПИН в Европа
Украйна, огнището на СПИН в Европа 25 юни 2007

• СПИН може да започне да убива по 140 украинци през 2014
• Социалната незаангажираност е един от основните проблеми, свързани с информираността на хората


На своите 23 години и бременна за втори път, Валентина, не е сигурна дали е прихванала вируса от многото пиърсинги, които си е направила или по сексуален път. А и освен това не я интересува много. Същото е и при Виталий, при който едно преливане на кръв през 1992 г. го превръща в серопозитивен, или при Владимира, която на своите 48 години съзнава, че наркотиците, които е използвала, са причина за вкарването на вируса в тялото й.

Това са 3-ма от общо 400 000 души, живеещи с ХИВ в Украйна, според различните неправителствени организации, докато според правителството те са само 80 000.

„Ситуацията със СПИН емидемията в Украйна е критична. Нужно е гражданите да се събудят и да си дадат сметка за важността на проблема, защото СПИН не е заплаха само за здравето, но и за самото съществуване на страната”, обяснява Елена Франчук, директор на фондация Антиспин. „Ако правителството не действа сега, в бъдеще ще бъде просто невъзможно”, добавя тя.

Нейният песимизъм се основава на данните, изработени от Световната банка в сътрудничество с Международният алианц по въпросите на СПИН. Тези данни показват, че през 2014 броят на гражданите с ХИВ ще достигне 800 000, а най-засегнати ще бъдат хората в трудоспособна възраст, между 30 и 40 години. Продължителността на живота ще намалее с 4 години при мъжете и с 5 при жените, а най-обезпокоителното е, че СПИН ще започне да убива по 140 души на ден след 6 години.

Емидемията на ХИВ в Украйна, страната с най-висока заболеваемост в Европа, вече е преминала през рисковите групи, проститутки и наркомани, за да започне да се вклинява в основната част от населението. През 1997 г. заразяванията по полов път при хетеросексуални двойки представляват 11 % от общия брой, докато сега са 36%. Две трети от новите заразявания са на младежи между 20 и 34 години. „Не само сме изправени пред един социален проблем, но също така и пред възможна икономическа криза. Украйна има нужда от помощ.”, споделя Пол Бирмингам, изпълнителен директор на Световната банка за Украйна.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator