Начало
НачалоЗдравословно храненеДиабет: говорете повече за по-добър контрол
Диабет: говорете повече за по-добър контрол

Проучване, публикувано в списание Diabete Care, показва, че жените диабетички, които се опитват да отслабнат, се справят много по-добре, когато имат възможност да говорят с трети човек.

 Изпробваната техника от специалистите се нарича „мотивационно интервюиране”. Всъщност това е вид поддържане на мотивацията, по време на която един инструктор (съветник) поставя отворени въпроси за трудностите и пречките, които човек среща, когато се опитва да свали няколко килограма.

  Delia Smith West и нейните сътрудници от Медицинския университе в Литъл Рок, Арканзас (САЩ) са проследили 217 жени със свръхтегло, които страдат от диабет тип 2. Всичките поискали да следват програма, продължаваща 18 месеца и представляваща намаляване приема на калории и мазнини в храненето им и редовни физически упражнения. Половината от жените имали значително подобрение още през първите два, три месеца с помощта на инструктор.

 Резултатите: жените, които обсъждали въпроси с някого са изгубили 2 пъти повече килограми, отколкото другите за тези 18 месеца 3,6кг средно срещу само 1,8 в контролната група.

  Според авторите, когато обсъждат гледната си точка с външен човек, жените жените се приспособяват по-лесно към режима и програмата за физическа активност. Изглежда, че този метод окуражава жените да бъдат по-активни в промяната си и да намерят по-добра мотивация да променят навиците си на живот. Като не ограничават отговорите им и не дават оценки, интревюиращите помагат на доброволките да намерят добри решения как да се преборят с пречките, които срещат.

  Бъдещите етапи за Delia Smith West и нейния екип е да тестват този метод и при мъже-диабетици, най-вече при възрастни и такива със свръхтегло, но в добро здраве. Ако резултатите са добри, те ще приемат факта, че физическото натоварване ще е най-добро за тях, отколкото нискокалорийната диета.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator