Начало
НачалоЗдравни новиниБуш против използване на ембриони за стволовите клетки
Буш против използване на ембриони за стволовите клетки 21 юни 2007

Президентът Буш, който наскоро посети нашата стана, упражни за втори път от 11 месеца своето вето срещу използването на ембриони за получаване на стволови клетки, по доклад на Паула Улфсън от Белия дом.

Стволовите клетки имат способнистта да се диференцират във всички видове специализирани клетки в човешкото тяло. Учените от своя страна, продължават да обещават сериозен напредък в предотвратяването на тежки заболявания, както и откриване на нови методи за лечението на много от тях, благодарение на изследванията със стволови клетки.

Според президента на Съединените щати изполването на човешки ембриони е равносилно на отнемане на човешки живот, а за такава цел не могат да се използват парите на данъкоплатците, категоричен е Буш.

В изказването си президентът декларира: „Изразих ясно позицията си пред Конгреса и американските граждани, няма да позволя нашата нация да прехвърли границата на морала”. На официална церемония в Белия дом, Буш подписа заповед до правителствените за агенции за незабавно намиране на алтернативи на ембрионалните стволови клетки.

Президентът сложи възбрана върху федералния проект за изследвания със стволови клетки през 2001, ограничавайки използването само на вече размръзени стволови клетки. Изследователите от тогава недолстват, че тези т.н. клетъчни линии са увредени и като цяло броят им е недостатъчен.

Сенатор Хилъри Клинтън и Барак Обама от камарата на депутатите осъдиха вота на президента и неговото решение.

Не достатъчния брой гласове за достигане на мнозинство от две трети в Конгреса, беше причина да се наложи крайната мярка за запор на финансирането на стволови клетки. С тази си постъпка според Дона Де Гет, конгресмен от Колорадо, президентът обръща гръб на Конгреса и американците.

Конгресът започна преговори с Белия дом за компромис по въпроса за убийствените мерки срещу финансирането, но надеждите за постигане на единно мнение по отношение на стволовите клетки са нищожни.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator