Начало
НачалоСексуално здравеРакът на гърлото се разпространява по сексуален път?
Ракът на гърлото се разпространява по сексуален път? 20 юни 2007

По-голям риск от рак на гърлото при наличието на повече партьори!

Френската любов – рискова за рак на гърлото? Може би! Проучване, публикувано в списание New England Journal of Medicine показва, че човешките папилома вируси (HPV), тези микроорганизми, предавани по сексуален път и отговорни за рака на шийката на матката, играят важна роля в появата на някои канцерозни тумори на гърлото.

  650 000 души всяка година заболяват от рак в областта на главата и на врата и 350 000 умират от това. Известно е, че ракът на гърлото, не толкова често, се благоприятства от алкохола, тютюнопушенето и лошата устна хигиена. От няколко години се предполага, че и HPV играят роля в появата му.

  Учените от Johns Hopkins Hospital в Балтимор ( Мериленд, САЩ) са проучили навиците на живот и сексуалните такива на 86 мъже и 14 жени, диагностицирани за рак наречен „орогфарингиален епидермоид”, засягащ основата на езика и амигдалите. Изследователите са сравнили тези данни с такива от 200 човека,които не страдат от никакъв вид рак.

  Изчисленията на изследователите показват, че хората, които имат HPV-16 в устата си, един от основните вируси, отговорни за ракът на шийката на матката, имат овеличен риск от мултиплициран рак с 14,6. Заразените хора, тоест тези, които имат в кръвта си антитела, насочени срещу тези вируси, имат 32 пъти по-висок риск да развият рак, отколкото другите. Участниците в проучването, които са декларирали, че са правили орален секс с повече от 6 патньора, имат 8,6 пъти по-висок риск от тези, правили с по-малко партьори.

  Според авторите, рискът, свързан с HPV ще бъде по-изявен от този, свързан с алкохоля и тютюнопушенето.
Но да не се панираме! „Обществеността трябва да бъде информирана, че ракът на орофарингса е сравнително рядко заболяване и по-голямата част от хората имащи букална инфекция с човешки папилома вирус най-вероятно няма да развият рак на гърлото”, обобщава Maura Gillison, основният явтор на изследването.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator