Начало
НачалоЗдравни новиниТрансплантациите ще се поемат от МЗ
Трансплантациите ще се поемат от МЗ 20 юни 2007


 Министерството на здравеопазването ще финансира дейностите в процеса на трансплантацииите, във всички негови етапи по силата на Наредбата за условията, реда и размера на финансиране на дейности на националната система за трансплантация, чието обнародване предстои.


МЗ ще заплаща за предоперативните изследвания, както и за поддържащо лечение на пациента в следтрансплантационния период.

На болниците ще се заплаща за откриването на потенциален донор, установяването на състоянието на донора и поддържането на жизнените му функции до експлантацията на органите, както и дейностите по присаждане на органи, тъкани или клетки.

Също така ще се финансират и имунологичните изследвания за търсене и откриване на съвместим донор за трансплантация на стволови клетки.
Предвидените в наредбата суми само за дейността по присаждане са , 40 000 лв. за сърдечно-съдова и 15 000 лв. за бъбречна трансплантация, както и 50 000 лв. за черен дроб. До 8000 лв. е сумата за изследвания и лекарства, която МЗ ще заплаща за поддържащо лечение на трансплантирания пациент през първата година след изписването му от лечебното заведение.

През 2007 г. са приети и обнародвани 8 наредби по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, които регламентират новите условия, ред и изисквания за осъществяване на трансплантации у нас.

България е пълноправен член на Световната организация на донори на костен мозък (BMDW) от август 2005 г. чрез включването на 120 наши доброволци. Това позволява да се търсят донори за българските пациенти сред повече от 10 млн. доброволци от цял свят във всеки един момент.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator