Начало
НачалоЗдравни новиниВиновник за повишаване честотата на алергиите и астмата е замърсяването!
Виновник за повишаване честотата на алергиите и астмата е замърсяването! 17 юни 2007

Научни изследвания показват вредите от замърсяването върху здравето. Специалистите призовават към незабавни мерки за подобряване качеството на въздуха.

Астмата и алергиите не спират да зачестяват. Между другото, факт е, че еволюцията на замърсяването до голяма степен се дължи на присъствието на финни частици свързани с автомобилното движение. Тази тема ще се обсъжда между 20 и 22 юни на втория национален конгрес по астма и алергии в института Pasteur в Париж.

  Само във Франция например, тези патологии засягат между 25 и 30% от индивидите, независимо от възрастта и проявлението (уртикария, екземи, риноконюктивити, хронична кашлица). Що се отнася до астмата, 5% от възрастното население и между 10 и 15% от децата страдат от нея. Повечето млади хора, под 30 годишна възраст имат различни проявления на астмата и алергиите.

  Епидемиологичните проучвания показват, че съществува сигурна връзка между тези респираторни заболявания и излагането на много замърсен въздух. Както озонът, произлижащ от процеса на фотосинтеза, така и замърсителите произхождат от трафика, емисии от финни и ултрафинни частици (PM10, PM2,5 и наночастици) се изхвърлят от дизеловите автомобили. Днес съществуват научни доказателства, които обясняват страховитата връзка на този факт с човешкото здраве.


”Един алергичен агент под формата на субстанция развива по-чести и по-интензивни реакции, когато организмът е бил предварително изложен на замърсяване, тъй като то играе про-имфламаторна роля”, обяснява проф. Alain Grimfeld, шеф на педиатричното отделени по астма и алергии в болница Trousseau (Париж).

 Алергените на полените също предизвикват засилен отговор, в комбинация с автомобилнито замърсяване. И други научни трудове показват увеличение на замърсяването, в случаите с повишение на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата.

  При децата в много по-голяма степен, отколкото при възрастните, астмата (като резултат от хронично възпаление на мукозата на дихателните пътища с многобройни и комплексни проявления) е често свързана с респираторни алергии, които не престават да нарастват. Но това не е достатъчно, за да се обясни всичко. „В продължение на 15 години, проучванията доказаха причинноследствената връзка между физикохимичните замърсявания на околния въздух и появата на заболяването”, коментират специалистите. И по-конкретно зависимостта между автомобилното замърсяване и новите случаи. Замърсяването провокира засилване на възпалението от астма!

Механизмът на „оксидантния стрес”

  Много изследователи изтъкват и други механизми, като например този на „оксидантния стрес”. Малко пояснение: всички ние се нуждаем от кислород, за да живеем, обаче този кислород, който не ни е необходим парадоксално или не, е токсичен продукт.

Ние се предпазваме от него благодарение на действието на многото антиоксиданти, които си добиваме чрез храненето: витамините - A, C и E, олигоелементите – мед, селен, цинк, но също така и благодарение на специфичните ензими, които организмът ни произвежда. Някои индивиди страдат от генетично обусловена недостатъчност на тези протективни ензими.

Това обяснява защо при едни и същи условия на експозиция на някои оксидантни замърсители, като например азотният оксид от автомобилния трафик, или озонът, определени хора са повече засегнати, което е едно достоверно обяснение на вариабилността на астмата при по-младите (недостатъчно „екипирани” с протективни ензими) и по-възрастните (при които вече те липсват напълно).

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator