Начало
НачалоСексуално здравеОбрязването не предпазва от човешки папиломавирус (HPV)
Обрязването не предпазва от човешки папиломавирус (HPV) 17 юни 2007

След като учените показаха как обрязването намалява значително рисковете от заразяване с вируса на придобитата имунна недостатъчност, се запитаха дали не предпазва и от човешкия папилома вирус?

 За да го разбере Д-р Robert Van Howe, педиатър в Университета в Мичиган, проучва 3 изследвания посветени на тази тема. За съжаление, новината е лоша! Обрязването не намалява вероятността от заразяване от този сексуално трансмисивен вирус.

  HPV е твърде често срещан вирус, рискът всеки сексуално активен човек да е инфектиран се движи между шокиращите 80 и 85%. Ползването на презерватив намалява рисковете от заразяване и дори може да се каже, че ги приближава до 0! Същетвуват много форми на HPV, като се започне от най- доброкачествената и често срещана и която се излекува от самосебе си, и се стигне до формата, предвестник на ракът на шийката на матката- най-рядко срещаната и злокачествена.

  Обрязването, което представлява аблация на препуциума на пениса е основно културна и религиозна практика, но често се прави и с чисто терапевтична и хигиенна цел. Според Световната здравна организация, повече от 30% от мъжката популация в целия свят е обрязана. Много проучвания са доказали, че тази манипулация намалява рисковете от трансмисия на СПИН. От 2007 година СЗО обявява обрязването за начин за препазване от СПИН на световно ниво.

 За да се предпазим от опасните форми на HPV, учените създадоха ваксина. Тази ваксина е най-новото средство за борба с ракът на маточната шийка. Ваксината се предлага и на българския пазар!

Doctorbg.com припомня:

HPV е щироко разпространен сред хората вирус. Той засяга избирателно кожата и лигавиците и е причина за много болестни процеси, включтелно рак на шийката на матката. Познати са над 100 различни вирусни типа, като около 30-40 от тях засягат пряко аногениталната област.

HPV съдържа циклично затворена като верижка молекула ДНК. Вирусът е способен да включи тази верижка в ядрото на своята клетка – гостоприемник. По този начин се променя наследствената и информация и тя може да се трансформира в ракова клетка.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator