Начало
НачалоСексуално здравеОбрязването намалява риска от заразяване със СПИН до 53%
Обрязването намалява риска от заразяване със СПИН до 53% 16 юни 2007

Две публикувани проучвания ясно показват, че борбата със спина напредва. Първото потвърждава, че цирконцизията ( обрязването) на мъжете намалява техния риск да се заразят от вируса на придобитата имунна недостатъчност. Второто ни учи, че лекувайки серопозитивните жени срещу гениталния херпес, те понасят по-добре спина и се намалява рискът от контаминация.

  Екип от университета в Елинойс, Чикаго, e провел проучване върху мъже, резултатите от което са публикували в списание "Lancet".  Robert Bailey и неговите сътрудници са избрали 2 784 млади мъже, на възраст между 18 и 24 години, които не се били обрязани и не са били заразени с вируса на спин. Всички те живеели в Kisumu, град в западна Кения. В този град, спнът поваля 26% от необрязаните мъже, под 25 годишна възраст.
  Учените предложили обрязване на половината от доброволците и ги проследили за период от 2 години. По време на този период, младите мъже са подобрявали гратис знанията си за медицинските тестове, получавали са информация за спина, за медицинските грижи, презервативите и мерките за предпазване от сексуалнотрансмисивни болести.

  Резултатите показали, че обрязаните мъже имат два пъти по-малък риск да се заразят! Само 22 души от 1 393 са били инфектирани в групата от групата на обрязаните, срещу 47 от 1 391 от групата не обрязаните. Което означава, че рискът от заразяване спада с 53%!

 Дори и ако цирконизацията не се сметне за „естествен презарватив”, Robert Bailey твърди, че „щом някой успява да намали с толкова риска от заразяване, то той ще  може да спаси голям брой живота”.

 Проучване върху жени беше публикувано в New England Journal of Medicine от френски, британски и буркински учени, работещи за Френската национална агрнция по спин.
  От много време е известно, че много заразени със спин хора са заразени също и с тип 2 на гениталния херпес (HSV-2). Също така знаем, че наличието на генитални ранички улеснява заразяването с HIV и риска да се предаде вируса на други хора. Изследователите са установили, че херпесът може да умножи по 3 риска от заразяване.

  Тава ново проучване е проведено върху 140 жени, живеещи в Буркина Фасо, всичките HIV- позитивни и позитивни за HSV-2. Учените са открили, че лекувайки жените с valacyclovir- лекарство, използвано обичайно за вируса на херпес, се понижава вирусният „заряд” на HIV вируса в кръвта, във вагиналните секрети, което от своя страна намалява риска от контаминация със спин. Този факт тепърва предстои да бъде обект на изследване, финансирано от Бил и Мелинда Гейтс.

  Двте проучвания са фондаментални, тъй като позволяват разработването на по-икономични стратегии за борба със спина, в по-бедните страни, в които тази болест често се превръща в епидемия.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator