Начало
НачалоЗдравни новиниПо-късното ставане от сън на учениците през уикенда се дължи на учебната програма
По-късното ставане от сън на учениците през уикенда се дължи на учебната програма 15 юни 2007

Колко често виждате подрастващи рано сутринта в съботите и неделите? Със сигурност не се и родителите тези, които оказват натиск на децата си да се будят твърде рано в понеделник. Според Stéphanie Crowley от университета Brown (САЩ), трудните понеделници се дължат на вътрешния часовник на децата. Ритъмът събуждане/нощ заложен в организма се променя твърде бързо и вътрешния ни часовник няма достатъчно време да се адаптира.


  През седмицата, подрастващите подготвят уроците и домашните си до много късно вечер. На следващата сутрин трябва да се събудят рано, за да да отидат на училище. Резултатът: младите спят малко през седмицата и се опитват да наваксат часовете за сън, като поспиват повече почивните дни. Поведение, което разстройва биологичния им ритъм.

   Екипът на Stéphanie Crowley е проследил 6 гимназиста, на възраст 15 и 16 години. Изследването показало, че билогичния часовник на тинейджерите се реадаптира по–късно, когато те си поспиват повече през почивните дни. Изследователката казва: ”изместване във времето, без дори да се налага да хващаме самолет”. Също така, когато понеделник сутрин, подрастващия се събуди рано, биологичният часовник е повреден. И понеже не е все още реадаптиран, има затруднения да седи внимателно в час.

  Изследователите съветват гимназистите да се будят в един и същи час сутрин, дори и когато са заспали късно. За да си наваксат часовете за сън, да си лягат по-рано вечер, а не да стават по-късно сутрин. За съжаление за гимназистите, родителите имат вече още една причина да будят децата си по-рано и събота сутрин!

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator