Начало
НачалоЗдравословно храненеПълнозърнестите храни в борба с инфарктите
Пълнозърнестите храни в борба с инфарктите

  Консумацията на пълнозърнести храни, като житни кълнове, овес и кафяв ориз намаляват рисковете от обструкция на артериите и от там на сърдечносъдовите заболявания и инфарктите.


 Д-р Philip Mellen от университеата Wake Forest в САЩ е показал резултатите от 7 големи пручвания, които потвърждават факта, че консумацията на житни храни е систематично свързана с намаления риск от сърдечносъдови заболявания.


  Малкo припомняне за тези храни: те имат свойството да запазват всичките си елементи, или по –точно външната си обвивка и „ядката” си, богати на фибри и на хранителни вещества, като например ендосперм - намираща се само в тези растения и съдържаща амидон и протеини.

   Преди това изследване, репутацията на пълнозърнестите храни също беше добра: фибрите и другите хранителни вещества, които се съдържат в тях намаляват нивото на холестерола, това на кръвната захар и инсулина. 
 
  7-те изследвания обхващат 285 000 мъже и жени, в продължение на между 6 и 15 години. Резултатите показват, че хората, консумиращи повече пълнозърнести храни имат по-ниско изразен риск да получат инфаркт и да заболеят от сърдечносъдова болест.

  Тези пълноценни храни подобряват функциите на кръвоносните съдове, намаляват възпалението на циркулаторната система, от където намалява рискът от обструкция на артериите и от там и на сърдечносъдовите болести.

„Много от консуматорите и здравните специалисти отричат ползите за здравето от зърнените храни”, казва д-р Philip Mellen. Той се надява, че благодарение на проучването му, пълнозърнестите храни най-сетне ще започнат да присъстват повече в чиниите на хората.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator