Начало
НачалоСексуално здравеМъжка менопауза
Мъжка менопауза 20 март 2007

Тестостеронът, който се отделя в по-голяма част от тестисите и в по-малка от адреналиновите жлези, е важен хормон за мъжкото развитие. Знае се, че нивата на тестостерона варират спрямо дневния и хранителния режим и са по-високи сутрин и по-ниски вечер. Знае се също, в мъжкия организъм с възрастта намаляват количествата на хормона, като спадът започва в средата на 40-те години. Това се дължи на амортизацията на тестиситие и отслабването на възможността им да го произвеждат в количествата, в които го произвеждат между 20-тата и 40-тата година. Освен това с възрастта тестисите намалявaт своите обем и тегло. В 70-годишен мъж може да се открие около 60% от тестостерона, с който разполага 45 годишния му син и по-малко от половината от количествата у неговия 20 годишен внук.
Въпреки това по-възрастните мъже могат да имат нива на тестостерона, които да са в нормалните граници за сексуално активен мъж, но да имат еректилна дисфункция (слаба или пълна липса на ерекция), което показва, че хормонът обикновено не е факторът, който причинява импотентността.
Слабата продукция на мъжки полови хормони може обаче да бъде причината за загуба на сексуален интерес.
Когато мъжът навлезе в своята късна зрялост се пoявяват и психологически проблеми, свързани със самочувствието. 40-, 50-годишните осъзнават, че младежките лични и професионални стремежи стават все по-трудно достижими. Други пък считат, че са постиганали върховете в своя житейски път и не виждат никакви бъдещи предизвикателства. И двете състояния могат да причинят остра емоционално-психологическа криза, депресия и дори психозаболявания. За капак всичко това се отразява и на сексуалния живот на мъжа, който в следствие на сериозния стрес става импотентен.
Много жени заявяват, че знаят, че техните партньори на средна възраст изживяват труден период и промяна в начина им на живот. Факт е обаче, че най-често тази промяна се дължи не толкова на физиологически, колкото на психологически причини. Някои мъже имат погрешното схващане, че за да бъдат истински мъже трябва да са като машини в леглото. Те очакват, че любовната игра, ерекцията, проникването, еякулацията и оргазмът трябва да се случват задължително и автоматично. Повечето от функциите и възможностите на организма варират не само по континуума на възрастта, но и според дневния режим, климатичните сезони и т. н. Няма предначертан план-график или норматив, но повечето мъже на средна възраст чувстват, че не се представят достатъчно задоволително в леглото.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator