Начало
НачалоСексуално здравеСекс след инсулт или инфаркт
Секс след инсулт или инфаркт 20 март 2007

Инсултът и инфарктът са състояния, които се случват, когато мозък или сърцето не са достатъчно добре снабдени с кръв и кислород. Те не са лечими, но претърпелите удар могат да подобрят състоянието си и дори да се възстановят напълно.
В периода след прекарания инсулт или инфаркт се изискват множество корекции на начина наживот, както за пострадалия, така и за неговата/нейната съпруга/съпруг. Ударът по принцип е обезсилващ и възстановяването протича с месеци (дори години). Сред многото последствия от здравословния проблем е и безпокойството дали сексуалният живот ще се норамлизира и ще бъде както преди.
Инсултът или инфарктът могат да повлияят по много начини на сексуалните функции и желания. Някои мъже и жени се опасяват да подновят активния си полов живот поради риска от повторение на заболяването. Други хора пък губят сексуалното си желание след претърпян удар. Трети може би имат сексуални влечения, но изпитват проблеми с "представянето" си в леглото (за мъжете – липса на ерекция, оргазъм и еякулация, за жените липса на овлажняване и аноргазмия). Секспози, които преди са били удобни и силно удовлетворяващи могат да се окажат трудно изпълними или невъзможни. Медикаментите, които се изписват след прекаран инсулт или инфаркт също могат да повлияят отрицателно върху сексуалните функции и поведение. Както при всяко сериозно заболяване, съществуват и физиологически фактори, които затрудняват половия живот и емоционалните взаимоотношения между партньорите.
Има ли опасност да се води полов живот след прекаран удар? "Не е открито, че сексуалната дейност може да бъде фактор, причиняващ инсулт или инфаркт", казва д-р Робърт Бътлър от Ню-йоркския медицински институт и съавтор на "Любов и секс след 60-те". "Освен това сексът не причинява други щети на хората, прекарали исхемична болест", допълва д-р Бътлър.
В зависимост от сериозността на удара може да мине повече време до възобновяването на сексуалния живот, от колкото до други ежедневни дейности. Ако пациентът не се чувства добре той/тя може да получава или доставя по алтернативен начин сексуална наслада, като орален секс, взаимна мастурбация, целуване и прегръщане.
Защо някои губят сексуално желание след прекаран инсулт? Когато човек загуби либидото си след удар е трудно да се определи дали ударът е пряката причнина (засягайки частите на мозъка, които отговарят за генерирането на сексуалните отговори) или има други фактори, които го причиняват. Например специално изследване е показало, че повече от половинат жени прекарали инфаркт или инсулт се оплакват от загуба на сексуално желание. Изследователите обаче са установили, че жени с това оплакване приемат антикоагуланти, които могат да бъдат фактор за липсата на либидо. Някои други съпътстващи медикаменти могат също да имат негативен ефект върху желанието и представянето в леглото. Любопитното е, че повечето от жените с инфаркт или инсулт нямат проблеми с овлажняването или достигането на оргазъм. Следователно до голяма степен загубата на либидо е в резултат както на медикаментозно лечение, таки и на психо-емоционален стрес. Дори и сексуалните функции да не са засегнати понижаването на самочувствието, неувереността и депресията могат да обосноват емоционалната причинност за липса на желание.
Друго специализирано изследване е показало, че между шест и седем седмици са необходими за възстановяването на нормалния полов живот у мъжете, получили удар. Разбира се, тези срокове могат да варират в зависимост от степента на удара. До голяма степен бързото възстановяване зависи от условията (физиологически и емоционални), в които се провежда възстановяването.
Мъжете и жените, които продължават да изпитват последищите от загубата на либидо месеци след прекаран инфаркт или инсулт трябва да се консултират с лекар-специалист сексолог, който да диагностицира причините за симптомите. Ако причините бъдат открити в приема на специфични лекарства лекар и пациент могат да работят заедно по откриването на удачна формула със субститиращи медикаменти или промяна в дозировката. Ако проблемът обаче се крие в психологическото състояние, най-подходящо за пациента е да се консултира с психолог или семеен терапевт.
Частичната парализа или слабостта, от които част от прекаралите инфаркт или инсулт пациенти се оплакват, могат да възпрепятсват пълното възстановяване на сексуалния живот между партньорите. Това е подходящ момент за усвояването на нови техники и упражняването на алтернативни форми на секс.
Когато половият живот след инфаркт или инсулт се поднови и двамата партньори извличат ползи. Някои дори твърдят, че физическата и емоционална близост играят благоприятна роля във въстановяването им.
Разумният и задоволителен полов живот никога не може да бъде вреден. Хубавият секс има доказани лечебни свойства, но както с всеки медикамент, злоупотребата може да има негативни последици.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator