Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиЦинк
Цинк

Повечето почви в България са бедни на цинк, а минералът е важен за човека и в такъв случай той трябва да бъде набавян чрез добавки. Цинкът обезпечава ефективното протичане на процесите в организма и поддържа ензимната система и клетките. Минералът е и от съществено значение за синтеза на белтъчините, командването на мускулните контракции, за образуването на инсулин, за стабилността на кръвта и за поддържането на алкално-киселинния баланс в организма. В голяма концентрация цинк се открива в ноктите, косата, кожата и простатната жлеза. Цинкът, намиращ се в черния дроб, участва в разграждането на алкохола. Хората, които злоупотребяват с алкохола често страдат от недостиг на този елемент – те изхвърлят складирания в черния дроб резерв чрез урината. Цикът е съставна част на над двадесет и пет различни ензима, необходими за храносмилането и метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините. Тези му свойства го правят от огромно значение за бодибилдърите. Също така изследванията показват, че този минерал участва в усвояването на витамините, осбено комплекса на група – B. Сам по себе си той не е източник на допълнителна енергия за организма, но чрез функциите си спомага за извличането на максимума от нутриентите. Не е за подценяване и факта, че цинк е необходим и за доброто състояние на ноктите и косата.
Повечето случаи на дефицит са в следствие от неправилни и еднообразни диети, които изключват напълно някои храни. Симптоми за цинков дефицит са загубата на апетит, бързо настъпващата умора и изтъняването на косъма. Цинков недостиг може да причини и хипертрофия на простатата (увеличаване на простатната жлеза), атеросклероза и хипогонадизъм (отслабена дейност на половите жлези).
Интоксикация с може да настъпи само при прием на свръхдози или рядко при ядене на храни, съхранявани в галванизирани (поцинковани) консерви.
Най-добри източници на цинк са черният дроб, подправките, черното пилешко месо, яйцата, рибата тон и грахът.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator