Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиХром
Хром

В организма на възрастния човек хром се съдържа в границите 6-12 мг., значителна част, от който е концентрирана в кожата, костите и мускулите. Съвместно с инсулина минералът допринася за обмена на въглехидратите и захаридите. Помага и при транспортирането на белтъчините из клетките. С напредването на възрастта, количеството хром, което се съдържа в организма намалява. Хромът участва също и в регулацията на метаболизма на холестерина и способства снижаването на равнището му в кръвта. Минералът подпомага растежа, снижава високото артериално налягане, предотвратява хипертония и възпрепятства развитието на диабет.
Бодибилдърите могат да консумират хранителни добавки със съдаржание на хром, ако количествата не надвишават препоръчителните дози.
Концентрацията на хром в хранителните продукти е ниска, затова при небалансирано и еднообразно хранене може да възникне относителна недостатъчност на хрома. Предполага се, че в зависимост от химическите форми човек трябва да получава от 50-200 мкг. Клинични състояния от дефицит на този минерал не са доказани, но се счита, че липсата му играе роля при появата на диабет и атеросклероза. Липсват данни за токсичност, но свръхдозите са непрепоръчителни.
Най-добри естествени източници на хром са птичето месото, черния дроб, сухите гъби, бобовите култури и бирената мая.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator