Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиХолин
Холин

Измежду многото витамини от В-комплекса витамин В6 е най-важен за бодибилдърите, а холинът е втори. Като емулгатор на мазнини холинът заедно с инозитола съдейства за оплзотврояването на мазнините. Най-важата функция на този В-витамин е регулирането на мастните натрупвания в черния дроб. Той има и спомагатена функция – да предпазва мозъка от промени в 24-часовия хранителен режим и да подобрява паметта.
В бодибилдинга употребата на холинови добавки е широко разпространена. Спортисти, които искат да подчертаят мускулите и да "изчистят" мазнините трябва да увеличат приема си на този витамин на 3-4 гр. дневно. Приемът на други суплементи затормозява черния дроб, а холинът действа срещу тези процеси, като нормализира работата на органа и го стимулира. Веществото освен мазнините изчиства и токсините, които са попаднали в организма в следствие на прием на лекарствени средтсва.
Оптималният дневен хранителен режим за средностатистическия човек съдържа 1 гр. холин. Дефицитът на витамина може да доведе до развитието на цироза и мастна дегенерация на черния дроб и втвърдяване на артериите. Ранните симптоми на подобен дефицит са главоболието, повишеното артериално налягане и появата на световъртеж. Алкохолът, кофеинът и захарта лимитират абсорбацията на витамина, а естрогенът, сулфамидните лекарства и термичната обработка го разрушават. Няма данни за токсичност, но свръхдози холин могат да предизвикат стомашни смущения и диария.
Приемът на лецитинова хранителна добавка изисква и прием на калциев суплемент. Холинът увеличава концентрацията на фосфор, което може да доведе до дисбаланс между калция и фосфора.
Най-добри източници на холин са бирената мая, яйцата и черния дроб.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator