Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиФосфор
Фосфор

Фосфорът и калцият са тясно свързани помежду си и се откриват заедно в кръвния серум в човешкия организъм. За да бъде поддържан правилния химичен баланс, човек се нуждае от два пъти повече калций, отколкото фосфор. Дефицит или излишък на един от двата елемента води до прекомерно използване или "претрупване" на другия. Например, когато количеството на приемания фосфор е високо, нивото на калций спада. Без фосфор асимилацията на ниацин е невъзможна. Този минерал също така стимулира сърдечната дейност и е от важно значение за функционирането на бъбреците и за предаването на нервни импулси.
Бодибилдърите обикновено имат завишен прием на фосфор защото той се намира в почти всички храни, особено тези с по-голямо съдържание на протеини, а и нивото на усвояемост е 70% (докато при калция е едва 25%) и тежките тренировки "изсмукват" калциевите резерви повече от тези на който и да било друг минерал.
Въпреки че фосфорът е важен за стимулацията на мускулните контракции и за усвояването на протеините, въглехидратите и мазнините, завишеният прием не води до доказуеми външни ефекти. Въпреки това не е за пребрегване фактът, че този елемент участва в много от жизненоважните функции на организма и се среща във всяка телесна клетка. Най-важната му роля е в клетъчна митоза (делението на клетките). Без него клетката не би се разделила и така няма да има нарастване на мускулната маса и възстановяване на наранени тъкани. Здравите зъби и производството на аденозин трифосфат също изискват наличието на достатъчно фосфор.
Бодибилдърите трябва да знаят, че консумацията на бяла захар нарушава калциево-фосфорния баланс. Дефицит на фосфор се среща изключително рядко и е възможен при вегетарианци, изключващи и млечните продукти. Елементът се съдържа в почти всички храни в различно количество и по принцип не може да причини интоксикация.
Най-добри източници на фосфор са какаото, яйцата, рибата, тиквените семена и пилешкото месо.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator