Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиФолиева киселина – витамин B9, фолацин
Фолиева киселина – витамин B9, фолацин

За пръв път извлечен от спанака, витамин В9 е бил кръстен фолацин от латинското folacin, което означава лист, листо. Всъщност най-добрите източници са зеленчуците с големи зелени листа. Той е водноразтворим и също е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки. Фолиевата киселина играе важна роля за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), както и за клетъчното делене. Необходим е и за оползотворяването на въглехидрати и аминокиселини. Витамин В9 увеличава апетита, предпазва от чревни инфекции и интоксикации с храни, подобрява лактацията, има аналгетично (обезболяващо) действие и в комбинация с пантотенова и парааминобензоена киселина може да забави побеляването на косата.
За бодибилдърите витамин В9 е важен със своиствата си да "превозва" желязо-съдържащи протеини из организма като спомага за формирането на червени кръвни клетки. Освен това процесът на клетъчна митоза (делене на клетките) в резултат на производството на ДНК и РНК е също негова заслуга.
Поради широкото си разпространение в храните трудно може да се говори за дефицит на витамин В9. Алкохолът, тютюнът, кофеинът, термичната обработка на продуктите и пряката слънчева светлина могат да разрушат или да възпрепятстват усвояването на фолиевата киселина.
Най-добри източници на фолацин са спанакът, бирената мая, аспержите, салатата, марулята, черния дроб и рибата.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator