Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиФлуор
Флуор

Флуорът е неравномерно разпределен в организма, но най-висока е концентрацията му в зъбите и костите. Биологичната роля на флуора е свързана основно с участие в костнообразуването и формирането на дентина и зъбния емайл. Достатъчното приемане на флуор е необходимо за предотвратяване на кариеси на зъбите и на остеопороза. Прекаленото количество от минерала обаче може да доведе до обезцветяване на зъбите. На ден човек поглъща по 1-1,5 мг. флуор чрез питейната вода, а останалото количество до препоръчителната доза от 2-4 мг. – чрез храната.
Елементът няма приложение в аматьорския и професионалния спорт.
Недостигът на флуор води до появата на повече зъбни кариеси, а интоксикация се причинява от 30-80 мг. дневно.
Най-добър източник е питейната вода. Храната има второстепенно значение при набавянето на флуор, но най-богати на този минерал са рибата, морските дарове, орехите и черния дроб.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator