Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиСяра
Сяра

Един от неметалните елементи, който се открива във всяка телесна клетка, е сярата – елемент, който поддържа тялото красиво. Установено е, че сярата се намира в най-висока концентрация в кожата, косата и ноктите. Тя има репутацията на вещество, съхраняващо кожата млада и жизнена, косата – силна и гъста, а ноктите – здрави и красиви. Много от мазилата и кремовете използвани срещу кожни проблеми като акне и изгаряния съдържат сяра. Бодибилдъри, които искат да изглеждат по най-добрия начин на подиума по време на състезание задължително използват серосъдържащи продукти, които могат да се открият в повечето аптеки и дрогерии.
Функциите на сярата не се изчерпват с поддържането на външната красота на тялото. Минералът действа комбинирано с витамините от В-комплекса за осигуряване на основния метаболизъм в организма и е съставна част на аминокиселините, формиращи мускулните тъкани. Елементът помага на черния дроб и участва в разграждането на мазнините, което представлява сериозен интерес от страна на билдърите. Освен това участва и в разграждането на въглехидратите, като по този начин служи и за производството на енергия. Аминокиселините, които спомагат за метаболизма на протеините в организма, съдържат сяра.
Дефицит на веществото се среща рядко, тъй като сяра се среща в широк набор от храни. Органичните форми на сярата не са токсични, но синтетичните могат да бъдат опасни, ако се изпозлват в неразумни количества.
Добри източници на сяра са яйцата, чистото месо, кашкавалът, ядките, сьомгата, сардините и бобът.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator