Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиСелен
Селен

В качеството на ко-фактор в редица окислително-възстановителни ферменти, селенът присъства сам или заедно с желязо или молибден. Селенът и витамин Е са синергисти, предотвратяващи или най-малкото забавящи остаряването и уплътнението (втвърдяването) на тъканите вследствие на окислителни процеси. Препоръчваната дажба е 50 мкг за жени, 70 мкг за мъже, 65 мкг за бременни и 75 мкг за кърмачки.
Добре е бодибилдърите да проверяват дали приемат достатъчно (но не и прекомерно) количество селен, тъй като той е важен тъй като селеносъдържащата грутатионпероксидаза разрушава както пероксида на водорода, така и пероксидите на липидите, или с други думи разрушава мастните натрупвания. Освен това минералът спомага за добрия външен вид и физическата издържливост на спортистите. Мъжете се нуждаят от повече селен, тъй като изхвърлят част от него със спермата.
Дефицитът на селен може съществено да възпрепятства процеса на усвояване на йода и да доведе до възникване на случаи на ендемичен недостиг, неподдаващ се на ефективна профилактика и лечение само с йодни препарати. Друго клинично състояние, което се причинява от лиспата на този минерал е болестта на Кешан. Врагове на селена са термичната обработка и работата с токсичните кадмий и живак. Дозите от селен над 5 мг. могат да причинят токсичен ефект.
Най-добри източници на селен са са морските дарове, бъбреците, череният дроб, месото и чесънът. Зърнените култури също могат да съдържат голямо количество селен в зависимост от концентрацията му в почвата.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator