Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиПАБА (Парааминобензоена киселина)
ПАБА (Парааминобензоена киселина)

Парааминобензоената киселина първо е била класифицирана като витамин, но с напредването науката я определя като химикал, който стимулира продукцията на фолиева киселина, един от членовете на групата на В-комплекса. Другото наименование (ПАБА) произлиза от абревиатурата на английското para-aminobenzoic acid.
Тази киселина действа като коензим при разграждането и оползотворяването на белтъчините. По този начин тя осигурява доброто състояние на храносмилателната система, а освен това участва и при формирането на червени кръвни клетки (еритроцити). Професионалните състезатели по бодибилдинг биха могли да използват лосиони с парааминобензоева киселина когато формират своя тен, защото веществото служи като предпазна мярка от вредните UV-лъчи. Непотвърдени клинични данни предполагат, че ПАБА може да забави посребряването на косата.
Симптоми на дефицит на това вещество са умората, депресията, някои храносмилателни смущения, но такива показания могат да бъдат симптоми и на липсата на други витамини от В-комплекса, особено фолиева киселина. ПАБА няма токсични показания, но свръх дозите са непрепоръчителни и могат да доведат до диария и стомашно-чревни проблеми.
Най-добри източници са бирената мая, черният дроб, яйцата, рибата и фъстъците.
Важно е да се отблежи, че парааминобензоената киселина има неутрализиращ ефект върху сулфамидните лекарства. Поради тази причина приемът й трябва задължително да бъде съгласуван с личния лекар.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator