Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиНиацин
Ниацин

Ниацинът е водноразтворим витамин от групата на В-комплекса, но е доста по-устойчив от останалите витамини-В. Намира се под две форми – никотинова киселина и ниацинамид, които имат еднаква витаминна активност. Чрез оползотворяване на аминокиселината триптофан, организмът сам може да произвежда ниацин. Необходимото дневно количество варира в интервала 13-20 мг.
Работейки синергично с тиамин (витамин В1) и рибофлавин (В2) ниацинът спомага за усвояването на въглехидратите, захарите и скорбялата. Като коензим витаминът е нужен за "дишането" на клетките. Ниацинът играе важна роля за синтеза на полови хормони (естроген, прогестерон, тестостерон), както и на кортизон, инсулин и тироксин. Облекчава главоболието при мигрена, подобрява кръвообръщението, снижава високото артериално налягане и намалява пристъпите на диария.
За бодибилдърите е този витамин е важен, тъй като той увеличава енергията чрез правилно усвояване на храната. Не е за подценяване и ролята му при поддържането на добър вид на кожата, което за състезатели е от изключителна важност. Освен това той снижава нивото на холестерола и триглицеридите.
На основание на редица изследвания е изказано мнение, че дефицита на ниацин в организма възниква при въздействие на комплекс от фактори като ниско съдържание на никотинова киселина в храната, недостатъчно съдържание на триптофан, ниска употреба на белтък с небалансиран състав на аминокиселини и наличие в зърнените култури на никотинова киселина в неусвояема форма. Недостигът на този витамин може да доведе до редица заболявания като пелагра, дерматит, както и депресивни състояния и други психични смущения. Леките симптоми на ниацинов дефицит са раздразненителността на кожата, психическата нервност и безпокойство. Принципно витаминът не е токсичен, но свръхдози над 60-70 мг. са непрепоръчителни. Взимането на суплемент е най-подходящо да става непосредствено преди или след хранене.
Най-добри естествени източници на ниацин са бирената мая, пилешките гърди, череният дроб, заешкото месо, фъстъците, яйцата и други.
Никотиновата киселина и никотинамид не само постъпват с храната, а могат да се образуват в организма за сметка на ендогенния синтез от триптофан. При това от 60 мг. L-триптофан се образува 1 мг. никотинова киселина. Това става в случаите, когато в човешкият организъм има достатъчно количества витамини В1, В2 и В6.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator