Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиНатрий
Натрий

Дневният нужди на организма от натрий се набавят главно чрез два източника – готварската сол и натриевите съединения като мононатриевия глутамат например. Връзката между натрия и калия е подобна на връзката между фосфора и калция – когато нивата на единия минерал са завишени, количествата от другия се оказват недостатъчни. В този смисъл консумацията на големи количества сол води до изчерпване на запасите от калий. Нуждата от този метал възлиза на 1–3 гр. дневно.
В бодибилдинга натрият няма някакво специално приложение и не се налага да бъде набавян допълнително чрез хранителни добавки. Действието му се изразява в регулацията на работата на нервите и мускулите. Минералът предотвратява изтощението и топлинните удари през горещите месеци.
Рядко се наблюдава дефицит на натрий в организма поради наличието на достатъчно количества от него в хранителните продукти. Въпреки това недостиг може да се получи при обилно потене и тотален отказ да се консумира сол. Вредни ефекти в такъв случай са мускулните крампи и нарушенията в асимилирането на въглехидратите, а също така и невралгия. Ненужното количество от минерала (около 90%) се изхвърля от организма чрез урината.
Свръхдози натрий (над 13-14 гр. дневно) се считат за токсични. Прекомерната употреба на готварска сол причинява повишено артериално налягане, затова лица с хипертония би следвало да намалят приема на подправката.
Най-добри източници са солта, беконът, зелените маслини, морската риба, сиренето и други.
Продукти с ниско съдържание на натрий са неосолените ядки, плодовете и зеленчуците (без моркови, цвекло и спанак).

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator