Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиМед
Мед

В организма на човека се съдържа средно 75-150 мг мед. Най-голяма концентрация на този елемент се открива в мускулната и костна тъкани и в черния дроб. Той е необходим за трансформиране на телесното желязо в хемоглобин. Може да проникне в кръвния ток 15 минути след поглъщане. Минералът допринася за оползотворяване на аминокиселината тирозин, която е пигментиращ фактор за косата и кожата. Медта играе важна роля в антиоксидантната защита на организма, тъй като заедно с цинка влиза в структурата на тъканния антиоксидантен ензим – супероксиддисмутаза и антиоксидантния белтък на кръвната плазма – церуплазмин, който пренася този метал. Медта притежава също така и противовъзпалителни и антисептични свойства.
Свойствата на минерала да регулира обмяната на катехоламини, серотонин, тирозин, меланин и спомагателната роля за повишаване активността на инсулина и по-пълната утилизация на въглехидратите представляват интерес за бодибилдърите. Този микроелемент участва и във формирането на структурата на белтъчините на съединителната тъкан - колаген и еластин.
Дефицитът на мед, както и на желязо може да доведе до анемии. Недостигът на мед може да доведе и до деминерализация на костната тъкан и остеопороза. Медта няма показания за токсичност, но излишъкът от мед снижава нивото на цинк в организма и води до безсъние, падане на косата, нередовен менструален цикъл и депресия. Ето защо елементът рядко се предлага в хранителните добавки.
Най-добри източници са морските дарове и зърнените и бобовите култури.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator