Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиМанган
Манган

В организма на възрастния човек се съдържат 12-20 мг. манган. Съдържанието на този елемент е особено високо в главния мозък, черния дроб, бъбреците и панкреаса. Металът спомага за активиране на ензимите, необходими за правилното усвояване на витамин А, В1 и С, както и на белтъчините и липидите. Препоръчителната дневна дажба е 2-5 мг. Измежду полезните действия на микроелемента са и ускоряването на мускулните рефлекси, отсраняването на умората и превенцията на остеопорозата.
Манганът няма особен ефект при активно спортуващи лица, но връзката му с със синтеза на белтъци и нуклеинови киселини не е за подценяване. Той спомага и за заздравяването на хрущялните тъкани.
Предполага се определена взаимовръзка между дефицита на манган и заболяването кожната туберкулоза. Недостигът на метала може да причини също атаксия (разстройство на координацията на движенията на крайниците вследствие на увреждане на малкия мозък, гръбначния мозък, нервите). Приемът на големи количества калций и фосфор потиска абсорбцията на манган в организма. Същото се отнася и за влакната и фитиновата киселина, съдържащи се в триците и фасула.
Няма данни за токсичност, но прекомерните дози могат да бъдат вредни.
Най-добри източници на манган са месото, рибата, морските продукти, млечните продукти и яйцата, както и някои видове ядки.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator