Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиМагнезий
Магнезий

Магнезият осигурява ефективното функциониране на нервите и мускулите. Този метал стимулира сърдечно-съдовата система и намалява вероятността от сърдечни пристъпи, поддържа зъбите в добро състояние и спомага за предотвратяване на калциеви натрупвания и образуване на бъбречни и жлъчни камъни.
Трансформирането на кръвната захар в енергия е много важно за бодибилдърите, особено за тези, които провеждат тежки тренировки. Магнезият стимулира това трансформиране. Освет това той работи за активизирането на ензимите за продуциране на аденозин трифосфат (АТФ), който е необходим за енергия на организма, така както ензимите са необходими за разграждането на протеините. Калцият, натрият, калият и фосфорът са зависими от магнезия за ефективното им усвояване в човешкото тяло. Витамините C, E и В-комплексът също се усвояват по-успешно при достатъчните нива на минерала. Магнезият също така участва и в релаксацията на мускулите.
Резорбацията на този минерал може да бъде възпрепятсвана от свръхдози калций и приема в големи количества на спанак, ревен и житни култури. В този смисъл особено внимание трябва да обръщат абсолютните вегетарианци и хора, които са на специфични диети дълго време. Тъй като магнезият се разрушава от алкохола, много от алкохолиците страдат от различни форми на дефицита на минерала. Симптоми за подобен дефицит са мускулни спазми, загуба на апетит и халюцинации. Магнезият е доказано токсичен, тъй като бъбреците не могат да разградят свръхдози от него.
Отлични източници на магнезий са кервизът, какаото, копърът, риганът и сусамът.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator