Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиКалций
Калций

Това е минералът с най-голямо съдържание в човешкия организъм. Общото му количество се равнява на около 1 – 1,2 кг. от телесната маса. Почти цялото количество калций е локализирано в зъбите и костите на човек, а остатъкът се намира в меките органи като черен дроб, стомах, черва и мускули. Калцият и фосфорът трябва да бъдат в съотношение 2 към 1 в човешкия организъм. За да може минералът да бъде абсорбиран, необходимо е наличието в организма на достатъчно количество витамин D.
Той е от съществена важност за поддържането на здравината на скелета, но също така активира ензимите, които са необходими за усвояването на белтъчните молекули. Калцият и магнезият работят заедно за доброто състояние на сърдечно-съдовата система, а с фосфорът работят синергично за здрави кости и зъби. Той оказва оптимално действие с витамините А, С и D. Комбинацията от калций, магнезий, витамин D и минерала борон (3 мг дневно) може да допринесе за предотвратяване на остеопорозата.
За всеки човек калцият е от жизнено значение, но бодибилдърите трябва да поддържат оптималните нива на минералния баланс чрез добавки. Активирането на ензимите е важно по отношение на продукцията на аденозин трифосфат (АТФ) – най-важното мускулно гориво. Освен това калцият предотвратява мускуните схващания (крампи) по време на тренировки или състезания.
Дефицит може да се получи ако се извършва тежък физически труд или се тренира при висока температура, при което с потта се губят около 100 мг. на час. Лица с хипогликемия също може би изпитват недостиг на този метал. Измежду симптомите на недостиг са бавния пулс, болките в сухожилията и неочакваните мускулните спазми и схващания. Заболяванията причинени от недостиг на калций са рахит, остеопороза и остеомалация.
Сам по себе си минералът не е токсичен, но прекомерната му концентрация в организма може да доведе до дисбаланс между него и фосфора, както и да причини констипация, инфекции на пикочните пътища и появата на бубречни камъни.
Най-добри източници на калций са най-вече млечните продукти (без кашкавала, който съдържа и много мазнини, които разрушават елемента), рибите и някои ядки.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator