Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиКалий
Калий

Приблизително 5% от цялостното съдържание на минерали в човешкия организъм се падат на калия – най-важния елемент след калция и фосфора. Калият е тясно свързан с натрия в киселинно-основния баланс на тялото и участва във ”вноса” и „износа” на нутриенти от клетките. Минералът, съдържащ се в клетъчните мембрани и натрият осигуряват необходимата среда, в която клетъчната система на човека да обменя ценните вещества. Калият също участва и в релаксацията на мускулните тъкани. Комбинацията му с натрий спомага за по-бързото преодоляване на мускулните крампи и схващания. В случай, че бъде нарушен натрий-калиевият баланс страдат функциите на нервите и мускулите.
Ниското ниво на захар в кръвта и силната диария водят до загуба на този елемент. Калиев дефицит може да бъде предизвикан както от умствен, така и от физически стрес. Дефицитът на калий може да бъде причинен и от жестоки диети, злоупотреба с алкохол и кафе и интензивно потене в продължение на дълго време. Липсата на този метал обяснява мускулните схващанията у спортисти, който практикуват кардиоспортове като футбол, баскетбол и пр. Всяка от дефицитопричиняващите ситуации може да доведе до физическа слабост, забавяне на рефлексите и раздразнителност. Калият участва и в релаксацията на един от жизненоважните мускули – сърцето. Заедно с фосфора, този метал осигурява кислорода за мозъка, а освен това спомага за поддържането на нормално артериално налягане.
За щастие усвоимостта му от храната е около 90% и се среща в много от продуктите с растителен произход.
Най-добри източници на калий са авокадото, сушените плодове, ядките, слънчогледовите семки и повечето от зеленчуците.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator