Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиЙод
Йод

В организма на възрастния човек се съдържат 20-50 мг. йод, от които около 8 мг. са концентрирани в щитовидната жлеза. Йодът, съдържащ се във водата и хранителните продукти се всмуква в стомаха. Физиологичната потребност от този елемент на денонощие за възрастни е 10-150 мкг., за бременни - 180 мкг., при кърмене и лактация – 200 мкг.
Биохимичната роля на йода е обусловена от участието му в строежа на хормоните на щитовидната жлеза.
За бодибилдърите йодът е важен, тъй като е активен компонент на хормона тироксин, който контролира енергетичния обмен в организма. Тироксинът участва и в диференцирането и развитието на отделните тъкани и органи, участва в регулирането на функционалното състояние на централната нервна система, сърдечно-съдовата система и черния дроб и спомага за психическата стабилност на човека.
Недостатъчната консумация на йод води до възникването на йоден дефицит, появата на гуша и хипотиреоза. Бедните на йод почви и растенията, които виреят върху тях са основен причинител на йоден дефицит. Недостигът на този минерал може да доведе и до забавяне на умствените реакции, увеличаване на телесното тегло и хронично чувство на умора.
Йодът не е токсичен, но твърде големите дози могат да се окажат вредни
Най-добри източници на йод са морските водорасли, йодираната сол и соленоводните риби.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator