Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиИнозитол
Инозитол

Инозитолът е още един водноразтворим витамин асоцииран с групата на В-комплекса. Намира се най-вече в човешкия мозък и костната структура. Синергично с холин инозитолът образува летицин, като с това осигурява транспорта на мазнините между клетките и черния дроб. В този смисъл витаминът участва в метаболизма на мазнините и предотвратява натрупването на холестерол, което е важно за бодибилдърите. Освен това в холиновата комбинация витаминът предпазва сърцето и кръвоносните съдове от атеросклероза. Усвоямостта на витамин F зависи до голяма степен от достатъчния прием на холин и инозитол.
Точната дневна дажба не е установено, но човек поема среднодневно по 1 гр. Дефицитът на инозитол се доказва с повишените нива на холестерол в кръвта. В такъв случай консултацията с лекър-специалист е силно препоръчителна за да се предотвратят по-нататъшни усложнения. Други симптоми на недостиг са екземата и констипацията (запекът). Причините за недостатъчния прием или неусвояемостта на инозитол са консумацията на кафе и алкохол, както и употребата на естрогенови и сулфамидни лекарствени препарати. Не съществуват данни за токсичност на витамина.
Най-добри източници на инозитол са черният дроб, грейпфрутът, животинските мозък и сърце, бирената мая, някои ядки и цитрусовите плодове.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator