Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиЖелязо
Желязо

Този елемент е тясно свързан с най-важните функции на организма, явява се незаменима част от хемоглобина (червени кръвни телца) и миоглобина (червеният пигмент върху мускулите), влиза в състава на цитохромите, участващи в преноса на електрони по дихателните вериги на митохондриите, а така също в състава на окислително-възстановителните ензими каталаза и пероксидаза. Индивид със средно тегло 68 кг. има около 4 гр. желязо в организма си. Хемоглобинът, който изразходва по-голямата част от желязото бива рециклиран и повторно оползотворен при заместване на кръвните клетки на интервали по 120 дни.
Желязото подпомага растежа и повишава имунитета и съпротивителните сили на организма.
Недостигът на желязо в организма води до желязо-дефицитна анемия (ЖДА), обусловена от недостига на желязо за биосинтез на хемоглобин. ЖДА се проявява често в падане концентрацията на хемоглобина и еритроцитите в кръвта, анизоцитоза и пойкилоцитоза, хиперплазия на костния мозък, снижение активността на феросъдържащите ферменти (цитохром-оксидаза (алфа оксидаза), каталаза, сукцинатдехидрогеназа, аконитаза) в някои органи и тъкани.
За асимилацията на желязо са необходими мед, кобалт, манган и витамин С. От своя страна желязото е необходимо за правилния метаболизъм на В-витамините, което го прави особено ценен за бодибилдърите. Поддъражането на добро здраве и вид на кожата, ноктите и косата също са полезен ефект на този метал.
При индивиди с идиопатична хроматоза съществува генетично обусловен засилен риск от прекалено високи нива на желязо, но като цяло при здравите индивиди не се наблюдава свръхконцентрация на минерала в организма и неговата токсичност.
Най-добри източници на желязо са месата, черния дроб, брашното и някои плодове и зеленчуци (праскови, аспержи, спанак).

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator